...mert ajándékozni jó

...mert ajándékozni jó

A csodálatos Peri kolostor

2017. szeptember 14. - karola_m

peri.jpgVan Románia északi részén, az ukrán határ menti területen egy külön, szinte érintetlen kis világ, Máramaros, amelynek a legnagyobb vonzereje a kontinensünkön utolsóként fennmaradt élő falusi kultúra, az évszázadok óta változatlan, hagyományos falvak faragott kapukkal, illetve különleges fatemplomokkal. Ugyanakkor a tradicionális népviselet is elkápráztatja az oda látogatókat.

Csodálatos látni, hogy az ott élő emberek a régi, hagyományos életmódot folytatják, valamint a népi építészet gyöngyszemei is megtekinthetőek. Ennek a régiónak egyik gyönyörű települése Szaplonca, amely Máramarosszigettől 21 km-re, a Tisza bal partján fekszik. Leginkább az úgynevezett Vidám temetőjéről híres, azonban a falu területén található a szépséges Peri ortodox kolostor is, amelynek kertjében úgy érzi a látogató, hogy a béke szigetén sétálgat.

Az épületek Dorel Cordos tervei alapján készültek. Ezt a kolostort azon kolostor utódjának szánták, amelynek a kőtemplomát Balk és Drag vajdák építtették 1391 előtt, a ma Ukrajna területéhez tartozó Szentmihálykörtvélyesen. Ez a körtvélyesi kolostor már 1696-ban saját, román nyelvű nyomdával rendelkezett, azonban 1703-ban elpusztult.

Az új kolostor 78 m magas fatoronnyal büszkélkedhet, így megelőzve a dióshalmi fatemplomot, Európa legmagasabb faépítménye. A kert, az építmények és a hely békéje magával ragadja az oda látogatókat, ezt legalább egyszer az életben látni kell. A magas faépület földszintjén található a templom, ahol olyan jólesik a fáradt vándornak megpihenni egy kicsit, és természetesen, imádkozni.

süti beállítások módosítása