...mert ajándékozni jó

...mert ajándékozni jó

Emlékezzünk harcukra és tiszteljük a nőket!

2017. március 07. - karola_m

hovirag.jpgA nők iránti tisztelet és megbecsülés napja a nemzetközi nőnap, amelyet minden év március 8-án tartanak. Ilyenkor, a nőnap közeledtével megnövekszik a piacokon a virágvásárlás, hiszen minden férfi igyekszik a számára fontos hölgyeket köszönteni ebből az alkalomból. Nagyon szép gesztus ez, és a hölgyek igazán örülnek neki.

A virágküldő szolgálatoknak is megszaporodik a munkájuk ebben a periódusban, ugyanis sokan vannak olyanok, akik bármilyen okból kifolyólag nem tudják személyesen átadni a virágcsokrot a párjuknak, az édesanyjuknak vagy a lánytestvérüknek. De nagyon sokan nem ismerik ennek a napnak a történetét! Létrehozói szerint az egyszerű, de történelmet alakító nők napja ez, amely a nők egyenlő jogokért és lehetőségekért történt évszázados küzdelmét eleveníti fel.

1857-ben történt az első, március 8-hoz köthető esemény, amikor ezen a napon magasabb fizetést és humánusabb munkafeltételeket követelő, textiliparban dolgozó nők tüntettek New York utcáin. 1866-ban a Nemzetközi Munkásszövetség első kongresszusán a nők hivatásszerű munkavégzéséről fogadtak el határozatot, ami véget vetett annak az évezredes sztereotípiának, miszerint a nőknek kizárólag otthon van a helyük.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1909-ben tartották meg az első nemzetközi nőnapot. Magyarországon 1917 óta ünneplik ezt a napot. Ma már virágos, kedveskedős megemlékezés a március 8-ka, ellentétben az eredeti munkásmozgalmi demonstratív nappal, ami a régi időkben övezte. A virágajándékozás kedves szokása ma is divat, hiszen a szeretet, a tisztelet kinyilvánítása örök érvényű.

süti beállítások módosítása