...mert ajándékozni jó

...mert ajándékozni jó

Igaz baráti érzések

2016. június 07. - karola_m

barati_erzesek.jpgAz ember érzései nagyon sokfélék lehetnek, kezdve a szülők iránti ragaszkodástól a baráti szereteten át a mindent elsöprő szerelem érzéséig, ami aztán idővel odaadó szeretetté változik, majd a gyerekeink iránti aggódó szülői szeretet az, ami meghatározza az érzéseinket életünk végéig. De álljunk meg egy pillanatra a barátság gyönyörű érzésénél, amely minden esetben önkéntes jellegű, a barát kiválasztása tudatos és szabad döntés.

Egy igaz barát soha senkivel nem helyettesíthető, ráadásul formális kötelezettségek sem kötik össze a barátokat, és szerencsére a törvény sem szabályozza a barátságot semmilyen módon. Az ilyen kapcsolatok, azaz az igaz barátságok leginkább fiatal korban köttetnek, hiszen később már sokkal nehezebben alakulhatnak ki. Barátság szempontjából tehát rendkívül fontos az önkéntes jelleg, a kölcsönösség és a bizalom.

Alig van annál jobb dolog, mint bármi bajunkat, problémánkat, gondunkat őszintén kibeszélni valakivel, aki megért minket, de ugyanakkor helyre is tesz bennünket, ha arra van szükség. Viszont a bajban mellettünk áll, minden esetben számíthatunk rá. A barátok személyisége és gondolkodásmódja is hasonló általában, nem hiába született meg az a mondás, mely szerint „madarat tolláról, embert barátjáról” ismerni meg.

Szerencsés esetben a barátságok hosszú-hosszú évekig megmaradnak, még akkor is, ha a barátokat egymástól távol sodorja az élet, házasság vagy munka miatt messzi tájra költöznek is, ami a mai világban már egyáltalán nem szokatlan. Ám az igaz barátok, még ha évekig nem is találkoztak személyesen, akkor is úgy tudnak beszélgetni egymással, mintha éppen tegnap váltak volna el. Ez a gyönyörű érzés pedig semmihez sem fogható.

süti beállítások módosítása